Προσκεκλημένη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Προσκεκλημένη στην 6η Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήταν η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, την Τετάρτη 10 Μαΐου και ώρα 2.00μ.μ. στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα προκειμένου να πραγματοποιηθεί ενημέρωση για τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν μέσω του ΕΦΕΠΑΕ και η διαχείριση έχει ανατεθεί στην Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας  κ.Πλάτων Μαρλαφέκας, ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Ηλείας κ.Κωνσταντίνος Νικολούτσος και η Γενική Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ.Μάγδα Πετροπούλου.

Ο κ.Μαρλαφέκας εξέφρασε την ικανοποίηση του τόσο για την Δημόσια επιχορήγηση που έτυχαν οι επενδύσεις της περιφέρειας και ξεπέρασε τις προσδοκίες των εμπλεκόμενων φορέων, όσο και για το μεγάλο ποσοστό απορρόφησης στις τέσσερις περιφέρειες αρμοδιότητας της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Επιπλέον, ο κ.Μαρλαφέκας παρέδωσε στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ.Απόστολο Κατσιφάρα την αναλυτική έκθεση–αποτύπωση των αποτελεσμάτων για την δράση «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου και Υπηρεσιών» για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

 Η κα Πετροπούλου έκανε αναφορά στην πολύ καλή  συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των δύο φορέων και παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία υλοποίησης της δράσης Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΠΕΠ, καθώς και στοιχεία του συνόλου των δράσεων των τριών επιχειρησιακών προγραμμάτων που διαχειρίστηκε  για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Σύμφωνα με αυτά, ο φορέας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ορθή ενημέρωση των επιχειρήσεων, πραγματοποιώντας τουλάχιστον 250 εκδηλώσεις ενημέρωσης και παρουσίασης των προγραμμάτων, καθώς και μια σειρά στοχευόμενων ημερίδων, ενώ έγινε αποδέκτης μεγάλου αριθμού υποψήφιων επενδυτών στα 16 γραφεία που τηρεί στα κατά τόπους Επιμελητήρια των νομών αρμοδιότητας τους.

Στα πλαίσια του συνόλου των δράσεων εκταμιεύθηκαν 172εκ. € εκ των οποίων τα 48,87εκ € αφορούσαν στην Δυτική Ελλάδα.

Περιφέρεια

Αριθμός Ολοκληρωμένων Έργων

Πιστοποιημένος Π/Υ

Καταβληθείσα Δ.Δ.

Δυτική Ελλάδα

1.002

79.738.513,71 €

48.874.255,85 €

Ηπείρου

830

73.377.854,01 €

45.246.419,11 €

Πελοποννήσου

858

74.535.038,80 €

39.649.793,04 €

Ιονίων Νήσων

626

73.243.440,16 €

38.239.607,39 €

Γενικό Σύνολο

3.316

300.894.846,68 €

172.010.075,39 €

Ειδικότερα για την δράση της Ενίσχυσης ΜΜΕ εκταμιεύθηκαν 28,85εκ € ενώ για τις δράσεις  του ΕΚΤ και  ΕΠΑΝ ΙΙ 20,02εκ €.

Η Δημόσια Δαπάνη που απορροφήθηκε από τις επενδύσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στην δράση Ενίσχυση ΜΜΕ ξεπέρασε κατά 6.355.660,43 € ή 28,25% την αρχική δέσμευση δημόσιας δαπάνης για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η οποία ανέρχονταν στα 22.500.000,00 €.

Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και στα πλαίσια διαχείρισης του συνόλου των δράσεων  ενισχύθηκαν 481 υπό-σύσταση επιχειρήσεις (start up).

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιτυχημένη συνεργασία με τον ΕΦΕΠΑΕ, μέσω της  Διαχειριστικής, καθώς και της εκταμίευση επιπλέον δημόσια δαπάνης έναντι της αρχικά δεσμευμένης και τόνισε την  απόφαση για στενή συνεργασία με τον ΕΦΕΠΑΕ και τα Επιμελητήρια στην τρέχουσα  προγραμματική περιόδου 2014-2020.

Στην συνάντηση παρευρέθησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, καθώς επίσης και οι Κώστας Καρπέτας, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Δημήτρης Δριβίλας, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης, Παναγιώτης Μπράμος, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Νίκος Μπαλαμπάνης, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Μητρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Λύτρας, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Τρύφων Φωτόπουλος, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου, εκ μέρους της ΕΥΔ/ΕΠ οι Άλκηστις Σταθοπούλου, Βαγγέλης Γεωργίου και Νίκος Θωμόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Λυκούργος Σταματελάτος κ.α., καθώς και τα στελέχη της Διαχειριστικής Βασίλης Αϊβαλής, Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος  και Αναπληρωτής Διευθυντής της Διαχειριστικής και Τσούκα Ιφιγένεια Υπεύθυνη δράσεων Τουρισμού του ΕΦΕΠΑΕ και της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.